måndag 31 december 2012

Bokslut 2012

Sista dagen på kalenderåret. Jag kan tänka mig att många har upplevt och upplever följande just nu.

Någonstans i början av december kan jag tänka mig att Eva och Adam börjar skissa på sitt nya liv. Just vid årskiftet uttalar de sina nyårslöften om att de ska börja träna, sluta röka, börja plugga bättre eller vad det nu kan vara. Om de tillhör samhällets övreklass åker de till Asics concept store och köper sig ny utrustning, gymkort på något flashigt ställe där argonomiska rulltrappor tar dem upp till den tilltalande juicebaren innan de plockar med handduken som igår i de 799 kr/månad som de betalar. När de har lyckats klämma in den skinkorna i de för tajta kompresionsbyxorna och fått höger strumpa på högerfot möter de upp sin PT i gymmet.
Kanske berättar de att om att de vill ligga på sandstranden och inte i vassen under nästa sommar och därför behöver tappa 10 kg, var. De lovar att göra allt som deras PT säger!
De får ett personligt anpassat träningsprogram som i stora drag går ut på att de ska springa 2 ggr/vecka, åka skidor 1 ggr/vecka och gymma 1 ggr/vecka. Ett av löppassen ska vara minst 90 minuter lång och låg intensitet.

Känner du igen dig?

I februari har Eva tappat motivationen då tempot på jobbet var för högt efter all ledighet. Hon har börjat hoppa över det långa passet, då det ändå är så låg intensitet. Det kan ju inte ge något att lufsa runt där, tänker hon. Adam som är en gentleman hoppar givetvis oxå över passet. Tanken var ju att vi skulle göra detta tillsammans.

Marsmånad närmar sig och av en slump hittar de artiklar om att du kan uppnå fantastiska resultat genom att köra 10 reps i 30 sekunder. Hållhaken är endast att detta måste ske i maxpuls. Till detta ska man äta 8 olika piller i färgerna gul, grön, blå, vit och röd.
Att vårt inbyggda försvar säger att starka färger är giftiga är lätt att komma över. Bara tanken om den brunbrända torson som vaggar fram på stranden tar kål på allt som har med förnuft att göra.
Ja just det! Du måste ha special anpassade lättvikts-super-snabba-hoppa-långt-och-högt skor som råkas säljas av företaget som har en annons längre ner på internetsidan.

April och maj bara försvinner och super-skorna ligger intill dojorna från Asics som ligger under skidorna som ligger på hemmagymmet. Det är ju dock tur att de han klämma i sig pillrerna mellan alla andra måsten.

Juni regnar bort så att träna är ju helt uteslutet och plötsligt är semestern här.

Ähh vad fan! Det handlar ju bara om några få soldagar tänker Adam och Eva. Vi solar hemma istället.

Under sensommaren och hösten tänker de inte en tanke på träning eller snygga kroppar.

November närmar sig sitt slut. Adam och Eva har kurat ihop sig under filten och tittar på en film. Eva tycker att det börjar bli lite trångt i soffan. Vad fan! Vi måste komma i form säger hon.

De gör en invägning, skissar på diagram hur deras viktnedgång ska framskrida. De läser om LCHF, Crossfit, Triatlhon och alla andra nya träningstrender som har kommit under året. De inser att det kommer kosta pengar! Cykel, Kettlebelt, nya medelmskort. Men det går inte att prissätta en vacker torso på standen!

Nyårslöften, skriker de i kör! Vi gör detta till vårt nyårslöfte. 2014 ska vi sola på sandstranden.

Jag tror att många känner igen sig i Adam och Eva. Hur allt ska knytas till en tidpunkt då man ska vara i form, hur många träningstimmar det krävs.

Jag tycker att dagar, veckor, månader och år får för stor betydelse i vårt liv. Vår ålder räknas i år, inte i hur pigga eller friska vi är. Vår semester räknas i dagar, inte i vad vi upplever under den osv.
Ska vi ta tag i träningen eller sluta röka så ska det påbörjas 1/1. Ska vi börja ett nytt projekt på jobbet så gör vi det på måndag. Allt är styrt till År, månader och dagar.

Om du skiter i att börja träna 2/1 utan börjar onsdagen den 13:e februari. Skit i de kosmetiska målen även om de är viktiga för dig. Sätt upp realistiska små mål som du kan nå med lite vilja.

Kanske passar följande mål:

April - Träna 3 dagar/vecka regelbundet
Juni - Göra 20 armhävningar
Juli/augusti - Hålla ihop träningen under semestern
November - Göra 5 chins
December - Äta hälften så mycket godis

Om du tränar inget idag och fyller upp dessa mål lovar jag att du kommer gå ner i vikt, må mättre och kan sätta högre mål för kommande år.

Jag kommer inte avge något löfte men jag ska hänga med Pasi på 100 dagar utan godis, glass, chips etc. Varför jag gör det? Bara för att jag kan och det kommer göra mig gott. Det kommer säkert vara jobbigt någon dag men målet är ju längre bort!

GOTT NYTT ÅR!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar