tisdag 18 december 2012

En tom påse bilar på bordet? Träna mer lågintensivt

Kroppen är en lurig grej! Du kan i princip skylla allt ditt godis ätande på hjärnan om du vill. För att göra en lång historia kort börjar vi här.
I kroppen finns det energi i olika former men den vanligaste är glukos.
Det mesta av kolhydraterna bryts ner i kroppen till sockerarten glukos. Glukos lagras i levern i form av glykogen som fungerar som energireserv. Hjärnan kan bara använda glukos som bränsle och behöver ungefär 100 gram glukos om dagen. Därav kan man känna sig "seg i skallen" på eftermiddagen om man inte har ätit.
Kroppen prioriterar alltid viktiga funktioner framför andra. Exempelvis prioriterar kroppen andningen och hjärnan före emunförsvaret och luktsinnet.
När du är ute och springer skickar hjärnan signaler om att det är glukos brist där uppe. Hjärnan försöker alltid handla energi till "rea" och sänder ut signaler om söt sug. Du faller för frestelsen och klämmer en energigel eller sportdryck.
Om du däremot tränar mycket lågintensivt förbättrar du kroppens förmåga att använda fett som energi och slipper mycket av söt suget.

Här grundar sig utryckte train low, race high. Vilket kan fritt översättas till: träna utan kolhydrater och tävla med dem.

Så mitt råd till dig är att, dina lågintensiva pass ska vara så långsamma att du kan springs med stängd mun.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar