lördag 26 januari 2013

Wapland saknar warplans

Hur många känner till Karl-Axel Wapland? Om du bor i Tornedalen borde namnet vara lika känt som Blondinbella är i Stockholm. Wapland är Vd för Northland som driver gruvan utanför Pajala. Han har lovat guld och gröna skogar till investerare, politiker och ortsbefolkningen. Nu är det faktisk så att Karl-Axel inte är speciellt känd för att hålla reda på pengarna. Han har alltid haft svårt att hålla budgetar och har väl inte alltid berättat sanningen. Om jag inte är helt fel ute lämnade han Lundin Mining i ruiner och berg av oordnade papper.
Personligen tycker jag inte att det är speciellt konstigt att de behöver 2,5 miljarder till och att aktieägarna torskade 2,9 miljarder samtidigt.

Om du tittar på hur gruvan ska drivas och var den drivs så förstår man konsekvenserna. Att först bygga en industri runt en ort som lidit av avbefolkning och avveckling under de senaste 15 åren medför givetvis bekymmer. Det finns ingen eller dålig infrastruktur, det finns ingen detaljhandel, det tar 2 arbetsdagar att få tag på en hammare.
När du väl har brutit malmen ska den först lastas på bil. Bilarna ska köra längst en av Sveriges kurvigaste vägar där varje inbromsning kostar flera kronor. I Svappis lastas den om på tåg och ännu en omlastning i Narvik. Malmen har alltså lastats 3 gånger innan den blir hamnen. Har du jobbat med massförflyttning vet du att en omlastning välter budgeten.

Så kommer gruvan överleva? Mitt svar är kanske. Men då måste järnvägen byggas nästa vecka.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar