Vi har tittat på löpteknik, löpskolning och nästa steg är att förstå musklerna som skapar rörelsen.
Först ut är vadmusklerna. M. Gastrocnemius eller den yttre vadmuskeln och M. Soleus, den innre vadmusklen, dessa på muskler utgör det lilla paketet längst ner på benet.
Om vi tittar på Gastrocnemius ser ni att muskeln passerar knäledan och går ner till foten.
Ursprung: Baksidan av tibia strax ovanför knäleden.
Fäste: Via hälsenan på hälbenet
Detta innebär att muskeln kan göra två rörelser, böja i knäleden så vadbenen åker uppåt och dra tårna nedåt. När man talar fackspråk kallar man dessa rörelser för att muskeln gör en flextion av knäleden respektive foten. Om du skall träna muskeln måste du tänka på val av övningar. Tänk dig att du sätter dig i en vadpress och fundera på vad som händer med muskeln.
Muskeln "slakas" och kommer inte att utföra något större jobb i den sittande vadpressen. För att ge muskeln en rejäl omgång måste du således köra exempelvis stående vadpress.
Nästa muskel är Soleus och ligger "bakom" storebror.
Ursprung: Den bakre, övre 1/3 av fibula.
Fäste: Via hälsenan på hälbenet.
Som du ser stannar muskeln innan knäledan och gör således inte någon flextion i knäleden. För att träna Soleus spelar inte därför inte övningsvalet någon större roll för att aktivera muskeln. Dock så föredrar jag en övning med böjd knäled för att utesluta Gastrocnemius.
När du ska strecha musklerna skall du således tänka på att göra två övningar, en med rakt knä och en med böjt.
Okey nu har vi två muskler, men likt all annan fysik måste något transportera kraften/rörelsen och det är en av skelettets alla funktioner. Denna funktion kallas för rörelseapparaten.
Bilden här ovan visar vadbenet (Fibula) och skenbenet (Tibia). Skenbenet är av typen sesamben och vadbenet är ett rörben. Jag är lite osäker på vad detta innebär men tror att ett rörben har exempelvis ledytor i ändorn som bestämmer rörelseomfånget medans Sesambenet inte gör någon rörelse alls.
Vad de än är som skiljer dem åt så är det dessa ben som transporterar musklernas energi till foten och du kan göra ett löpsteg.
Trevlig helg!
Dr. Korsvik
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar