måndag 28 januari 2013

Aktieskolan

Nu känner nog större delen av Sveriges befolkning till aktie raset hos Northland. Jag läser om detta på Aftonbladet och blir lite förvirrad av artikeln om Oskar Rönneman. Oskar beskrivs som en van aktiehandlare, kanske en daytraider. Han har köpt aktier för 200 000 som han lyckades sälja i tid. Nu tänker han skapa en fäjsbok sida mot Northland. Daniel spenderade större delen av sitt sparkapital och har endast 25000 av de 120000 han investerade i. Vissa personer har belånat hus, kanske tagit barnens pengar osv.

Allt är givetvis tråkigt, men!

Det finns vissa regler när man handlar på börsen.

1. Du måste ha råd att förlora pengarna. Det är därför du kan dra av en förlust i deklarationen, det finns vissa risker.

2. Investera alltid över 5 år. Du har inte förlorat pengarna innan du sålt.

3. Frimärksaktier som säljs för enstaka kronor svänger oftast kraftigt. Små små händelser kan sätta bolaget i svängningar. Just i detta fallet kan pengabristen var en droppe i havet men det låga börsvärdet gör att kursen faller fritt.

4. Låna aldrig till aktieköp! Bygg upp ett kapital och använd vinsten för nyinvesteringar. Du kan aldrig gå från 100 000 till 1000 000 på en dag utan att ta risker, stora risker.

Frågor på det?!

Hur ska du investera då?

Det säkraste tipset idag är:

Lägg pengarna i en fond som undertecknad kan använda för träningsläger, husbyggen och annat smått och gott.

Jag lovar att de kommer försvinna!

söndag 27 januari 2013

Monsterpass

Igår körde jag ett monsterpass. Inte det längsta eller det hårdaste jag kört men för den här tidpunkten av året skapade den total muskeluttröttning. Smärtan var total under hela gårdagen kan jag lova. Jag har inte frågat coatchen vad just detta pass har för mål eller syfte men jag tror att de varierade kadensen gör att man får en bra utmattning.
 
Brick: Change Up Brick (2*36min)

Planerad tid: 2:30:00

Beskrivning:

Värm upp med 10 minuter Easy, 15 minuter Steady, 5 minuter Easy

Huvudserien är 8x4 minuter i tempoställning med 30 sek Easy återhämtning som

körs 2 gånger med 10 min lugnt emellan 2*36 min alltså.

Mönstret inom varje 4 minuters intervall är:

• 90 sekunder vid 92-94 rpm;

• 60 sekunder vid 70-75 rpm;

• 30 sekunder vid 92-94 rpm;

• 60 sekunder vid 70-75 rpm

+++

Ta 10 min lugnt mellan huvudserierna

• Set #1 börjar med Steady and ökar till mod-Hard för de 4 sista upprepningarna

• Set #2 börjar med Steady och ökar till Hard (tröskel) for de 4 sista upprepningarna

Cool Down med 10 min Easy

+++

Spring sen 30 min i Steady ansträngning (inkluderat i 2:30:00 tiden )

lördag 26 januari 2013

Wapland saknar warplans

Hur många känner till Karl-Axel Wapland? Om du bor i Tornedalen borde namnet vara lika känt som Blondinbella är i Stockholm. Wapland är Vd för Northland som driver gruvan utanför Pajala. Han har lovat guld och gröna skogar till investerare, politiker och ortsbefolkningen. Nu är det faktisk så att Karl-Axel inte är speciellt känd för att hålla reda på pengarna. Han har alltid haft svårt att hålla budgetar och har väl inte alltid berättat sanningen. Om jag inte är helt fel ute lämnade han Lundin Mining i ruiner och berg av oordnade papper.
Personligen tycker jag inte att det är speciellt konstigt att de behöver 2,5 miljarder till och att aktieägarna torskade 2,9 miljarder samtidigt.

Om du tittar på hur gruvan ska drivas och var den drivs så förstår man konsekvenserna. Att först bygga en industri runt en ort som lidit av avbefolkning och avveckling under de senaste 15 åren medför givetvis bekymmer. Det finns ingen eller dålig infrastruktur, det finns ingen detaljhandel, det tar 2 arbetsdagar att få tag på en hammare.
När du väl har brutit malmen ska den först lastas på bil. Bilarna ska köra längst en av Sveriges kurvigaste vägar där varje inbromsning kostar flera kronor. I Svappis lastas den om på tåg och ännu en omlastning i Narvik. Malmen har alltså lastats 3 gånger innan den blir hamnen. Har du jobbat med massförflyttning vet du att en omlastning välter budgeten.

Så kommer gruvan överleva? Mitt svar är kanske. Men då måste järnvägen byggas nästa vecka.

fredag 25 januari 2013

Valet är ditt

Tidig morgon idag, som vanligt då! 0545 sladdade V70 in på Allén 7 i Sumpan.
Jag har tänkt lite på valen som vi människor står inför. Många av dessa är styrda av politiker, av lagar eller av värderingar. Många är bra och minst lika många är värdelösa.

Här är några alternativ som jag inte gillar speciellt mycket!

Vår mat


Högt skattad pga miljöförstöring. När producerad och arbetsskapande i Sverige
 
Alternativen
 
Fiskpinnar - Fiskade i Norge och förädlade i Asien = Låg skatt
 
Eller jätteräkorna, skapar missär och skövlar regnskog = Låg skatt
 

Våra produkter

 
 
 
 
Stickad Lovikavante för 79 kr väljs före..
 (Ja den får ju inte kallas Lovikkavanten då det är skyddat)
 
 
 
 
Orginalet för ca 500 spänn.
 

Vår uppväxt

 
Under tiden du går skola får du inte jobba och tjäna pengar. Du skall fostras in i bidragssamhället och när du väl ska sluta får du inte fira det med Den blomstertid nu kommen i kyrkan. För det är ju rasistiskt
 
Livegenskap med Sverige? eller fri medborgare?
 

 

Vill du göra skillnad?

 
Leta efter dessa när du handlar
 
 
eller detta
 
 
Det var fan bättre förr....
 
 
 
 

lördag 19 januari 2013

Armstrong

Då har Armstrong krupit till korset och erkänt sitt missbruk av prestationshöjande medel. Jag väljer att kalla detta missbruk då jag tycker att detta är en form av missbruk.
Han har utryckt sin önskan om att få träna och tävla igen. Han anser att han har avtjänat sitt straff och bör därför få tillbaka sin licens.

Jag kan till viss del hålla med honom om att straffsatsen är för hög. Hade hans mål tagits upp i en rättegång i Sverige hade utgången varit annan. En något hyfsad advokat hade fått domen till att han får cykla utan profilhjul i 5 år.
Om du tittar sakligt på fallet så är det något unikt.

Armstrong fall
* Förmildrande omständigheter - Alla dopade sig
* Preskriberat, delvis

Jämför detta med exempelvis Bobby som torterades ihjäl av sin mor och styvfar. Den sistnämnde är ute idag och bor intill ett dagis.

Jämför detta med andra narkomaner typ lindsay lohan som gång på gång avviker från tilldömda behandlingar men får ändå fortsätta som barnskådespelare.

Jämför detta med Jan Emanuel Johansson som är misstänkt för Ekobrott och fortsätter få bidrag av oss skattebetalare till sina högst underliga upptåg.

Jämför detta med hagström och Qviberg som fifflade friskt i HQ bank och har fortsatt som om inget hänt.

Ja jag vet inte är det rätt att stänga av på livstid? Sätt det i relation till övrig samhället.

Alla är vi rötägg..












Byggarmat

Drog till med ett storkok idag. En mustig härlig Chili, stark, god och den gör gott. Inget halvfabrikat, inget skit utan äkta råvaror i bästa klass, härligt att jobba med.

Emelie hade plockat fram ett recept som innehöll morötter, lagerblad, honung, ingefära, selleri och massa annat som jag inte bukar använda. Vi brynde upp ca 3 kg kött och blandade i resten av sakerna. Grytan bubblade i ca 2,5 h och undertiden han jag kör ett monsterpass.

Cykel
10 min easy, 10 min steady, 5 min easy
3x4(6 min 92 kadens och 6 min 70 kadens) 5 min easy mellan seten.

Löpning

15 min steady

Totaltid 120 min

När jag kom tillbaka var köttet mört och fint. Det är just det som är så fint med bra kött. Grytan behöver inte koka 5 h för att det ska vara mört.

Bild 1: råvaror

Bild 2: ca 5 liter grym mat.

Du får själv gissa vilken bild som är vilken.






torsdag 17 januari 2013

Terminal 5 syndromet

På Arlanda igen. Ska över till landet i väst och fylla på med oljepengar.

Det är ganska kul att sitta ner och se hur det Svenska terminal 5 syndrom slår till. Oavsett samhällsklass, etiskbakgrund eller vaccination verkar alla drabbas av det. Det är inte svårt att ställa diagnosen om vilket syndrom en resenär har. Resefeber eller terminal 5 symdromet.

Resfeber är en barnsjukdom. Barnet springer runt hög på socker, läsk och croissanter till frukost. Oftas dra hen på en smutsig nalle med ett lustigt -is namn. Tex råttis, ploppis.

Terminal 5 symdromet drabbar oftast de vuxna när de har passerat säkerhetskontrollen. Den trötta flackande blicken söker efter närmaste bar. Beställningen kan variera lite beroende på kön. Klockslag är helt ointressant. 0500 eller 1200 så ser det likadant ut.

Man: kaffe, ljus fralla och Staropramen. I vissa fall ingår även Jäger.

Kvinna: Apelsinjuice, grovfralla och vitt vin.

Vad är det som är så spännande med att dricka alkohol på flygplatsen?!


tisdag 15 januari 2013

Service av kroppen

Jag var hos naprapaten idag för att göra 100 mila servicen. Marie som hon heter brukar massera igenom axlarna och köra stötvågsbehandling runt skulderbladen.
Jag har en gammal krigsskada från min skidkarriär som gör sig påmind om jag simmar mycket. Hon drar och töjer, trycker på någon punkt och ser förundrad ut. Oftast suckar hon och hmm:ar lite. Sedan frågar hon om jag har någon ny akut skada.

Det hade jag idag, faktiskt.

Jag har haft ont i hälen i ca en månad. Det är på insidan ganska långt fram där tydligen senorna fäster. Tydligen är det plantar fasciit, början till hälsporre. Hon masserade lite och körde med stötvågor och avslutade med att tejpa foten till storlek 36.

Hur kan det komma sig att jag fått det? Jag springer väldigt lite, har bra skor, inga nya underlag.

Skit samma det är inget jag hänger upp mig på.



söndag 13 januari 2013

100 dagars utmaningen - Jobbig dag

Det har gått 13 dagar i 100 dagars utmaningen och idag var det en jobbig dag.

Jag har inte haft något söt sug alls tills idag. Jag körde ett ganska hårt pass på cykeln och avslutade med lite löpning. När jag kom hem hade Emelie gjort fantastisk god pumpasoppa. Jag fick i mig 4 portioner samt några smörgåsar.

Vi drog till Sickla köpcentrum och plötsligt kom suget tillsammans med hungern. Det är helt klart att lätta soppor inte kan driva ett kärnkraftverk! Rent impulsvist ville kroppen ha snabbt energi och skrek efter socker, godis, läsk och annat läskigt.
Det är uppenbart att hjärnan försöker köpa energi på rea och triggar alla känslor för att få sitt behov tillgodosett.

För att undvika liknande händelser ska jag fylla depåerna rejält efter träningen och undvika äta regelbundet.

fredag 11 januari 2013

Anatomi - Foten

Längst ner på kroppen finns några köttstycken som slänger och hänger, oftast med. Detta bihang kallas för fötter eller Pez på latin.


Fotleden är sammansatt av språngben (talus), vadben (fibula) och skenben (tibia). Skenbenet och vadbenet bildar fotknölarna (malleolerna). Fotledens funktion är att skapa stabilitet och rörlighet i samband med belastning som gång och löpning.
På utsidan av fotleden finns följande tre ledband (ligamen-tum; förkortat lig.):
  • främre ledbandet mellan vadben och språngben (lig. talo-fibulare anterior; TFA) – har störst betydelse för stabiliteten av fotledens utsida
  • ledbandet mellan hälben och vadben (calcaneus) (lig. calcaneo-fibulare; CF)
  • bakre ledbandet mellan språngben och vadben (lig. talo-fibulare posterior; TFP) – detta ledband skadas mycket sällan
På insidan av fotleden finns ett starkt och tjockt ledband (lig. deltoideum). Detta ledband skadas sällan och utgör mindre än tio procent av alla ledbandsskador i fotleden. Ledbandet ligger i två lager, ett ytligt och ett djupt.
Något vanligare än vad som tidigare antagits, är skada på ledbanden mellan skenben och vadben (främre syndesmosen). Ledbandet som skadas är framför allt lig. tibio--fibulare anterior, som ligger på framsidan av fotleden och stabiliserar vadben och skenben. Ledbandet skadas dock oftast vid fotledsfraktur, men även isolerat. En fotledsfraktur kräver akut omhändertagande på sjukhus.

Bra övningar för fötterna

Rulla ihop en handduk med tårna

Gå på tårna

Sido förflyttning - Lyft framfoten och vrid fötterna åt höger. Lyft sedan hälen och vrid fötterna.
 
 

torsdag 10 januari 2013

Förrvirrningens tid

Förrvirrningens tid har nog aldrig varit mer aktuell än vad det är just nu.
Det spelar ingen roll vilken tidning eller nyhetssammanfattning du lyssnar eller tittar på så sprids de förrvirrande dubbla budskapet.

Om du är intresserad av ekonomi och läser DI kan du läsa på sidan 4 att du ska binda boräntan och på sidan 5 är rörligt det bästa valet. På sidan 7 kan du läsa vilka aktier du ska satts på och på sidan 8 ska du spara i fonder eller på kontot i oroliga tider.

Du kan läsa att det är totalstop i bilbranschen samtidigt som leveranstiden på en ny WW är kring 8 månader.

Är du intresserad av träning kan du läsa att det är helt ute att köra distanspass! Några intervaller om 30 sekunder i maxpuls och du har förberett dig för en Ironman.
Du kan läsa i Runnersworld att du skall undvika intervaller under grundträningen för att därefter få förslag på intervallserier mellan 400 och 1000 m i vintermörkret.

Jag förstår att varesig Runners eller DI är några "fakta böcker" och vill sälja så många nummer som möjligt. De vill göra så många läsare som möjligt nöjda oavsett om du tränar distans, intervaller eller binder ränta.

Men ändå!

Jag köper en tidning för att nöjesläsa och lära mig något. Jag förutsätter att de reportrar som skriver i tidningen är kunniga inom ämnet. Att de väger + och - och gör vissa ställningstaganden i viktiga frågor och har en tydlig rödtråd.

Jag är fruktansvärt tacksam att jag har Clas som coach och låter honom sköta tänkandet. Han är tydlig, kunnig, påläst och konsekvent. Och det viktigaste är att han har en rödtråd så att vi som elever kan utvärdera hans syn på saker och ting innan man binder upp sig. Tillskillnad från våra magasin.

Dag 10

Då var vi inne på dag 10 i 100-dagars utmaningen. Jag trodde inte att det skulle vara så lätt att hålla sig undan godis, läsk och annat mumms mumms.
Nu har jag kanske haft tur i oturen att jag varit sjuk och inte haft någon större aptit alls. Men ta i trä vad bra det går.
Jag han vara förbi Erikdalsbadet en sväng på morgonen och köra ett lätt pass på löpbandet innan jobbet. Vanligtvis är det simträning på torsdagar men då jag varit sjuk valde jag att springa själv. Passet var ett lätt distanspass om ca 10 km, kanske inte något man ringer hem och hurrar över, men viktigt!

söndag 6 januari 2013

Förklaring till Kalla

I intervjuen efter Tour de ski sa Kalla följande - De känndes som att vi gick på sparlåga innan backen. I tredje branten var all kraft borta.

Vad menar Kalla med detta? Och vad är det för känsla hon beskriver?

Här kommer min förklaring.

När du har tävlat länge, det slår kanske in runt 25 km under ett Marathon. Du känner dig stark, nästintill oslagbar! Det är stor risk att du ökar tempot och når väggen vid 32 km. Givetvis för du känslan tidigare under Touren.
Vad som händer är att kroppen börjar producera Endorfiner. Detta har samma funktion som morfin och ger dig positiva tankar, tar bort smärtan och ger dig en behaglig feeling. När du når detta stadium talar man om Rummets High.

Om du "låter dig luras" av detta kommer fallet bli högt när Runners High tar slut och du hamnar i potatiskällaren.

Är du med?

Här kan du läsa mer om fenomenet. http://www.nyfikenvital.org/?q=node/2214


Ny cykel?

Ska du ha en ny tävlingscykel till sommaren? Kanske byta från linje till tempohoj?
Mitt tips till dig är att köpa den nu och sätt upp den på trainern.
Dels för att muskelarbetet skiljer sig mellan dessa modeller och att du kommer känna dig bekvämare när sommaren och tävlingarna kommer.

Jag säljer min Argon 18 som är vald till bästa köp av tidningen Triathlon Europa under flera år. Dessutom har du möjlighet att köpa med profilhjulen. Med dessa hjul ökar du farten med ca 10% vid 30 km/h.

http://mobil.blocket.se/vi/44700591.htm

torsdag 3 januari 2013

Influensatider

Då var årets första influensa här. För eller senare kommer du drabbas av den och tvingas till att vila. Jag kände att något var pågång den 30/12 och har sedan dess hållt mig lugn med träningen. Igår hade jag ett längre samtal med chefen Clas om sjukdomar och träning. Det känndes jäkligt bra att bolla tankar med honom då han har en gedigen ryggsäck av erfarenhet.
Vi pratade dels om hur mycket man kan vara sjuk per år och kom fram till att 4 ggr/år är fullt normal, då talar vi om ca 5-7 dagar7gång. Vi talade om när man ska börja köra igen och kom fram till att det finns två sorters människor.

Typ 1 som känner efter för mycket och kommer aldrig igång

Typ 2 (där är vi) som är nördar och har drivet att starta upp. Känner man sig osäker så ska man vila då vår drivkraft ändå är så stor.

Här får du några tips på hur du kan klara dig.

Förebygg influensa

Influensa är så smittsamt att det är svårt att undvika att infektionen sprids. Men det det finns saker du kan göra för att minska smittorisken:
  • Tvätta händerna ofta. Använd gärna handsprit som komplement till handtvätt.
  • Tvätta händerna innan du rör vid ögon, näsa och mun.
  • Undvik nära kontakt med personer som du vet är sjuka.
  • Hosta eller nys i armvecket eller i en pappersnäsduk som du genast slänger i en soppåse.
  • Vistas mycket utomhus. Smittorisken ökar nämligen om du träffar många personer och har tät kontakt inomhus. Utomhus sprids smittan inte lika lätt. 

Egenvård

Svårt sjuka personer och personer i riskgrupperna kan ibland behöva ta antivirusläkemedel. Om du är frisk i övrigt räcker det att lindra besvären.
Följande kan du göra själv:
  • Se till att få i dig ordentligt med vätska.
  • Håll dig lugn och vila, men du behöver inte ligga i sängen.
  • Sov mycket.
  • Undvik rökning och alkohol.
  • Tag febernedsättande och smärtstillande läkemedel om det behövs.
  • Du bör vänta minst 2-3 feberfria dagar innan du kommer igång och tränar efter en influensainfektion. Börja träna försiktigt.

Lycka till!