måndag 31 december 2012

Bokslut 2012

Sista dagen på kalenderåret. Jag kan tänka mig att många har upplevt och upplever följande just nu.

Någonstans i början av december kan jag tänka mig att Eva och Adam börjar skissa på sitt nya liv. Just vid årskiftet uttalar de sina nyårslöften om att de ska börja träna, sluta röka, börja plugga bättre eller vad det nu kan vara. Om de tillhör samhällets övreklass åker de till Asics concept store och köper sig ny utrustning, gymkort på något flashigt ställe där argonomiska rulltrappor tar dem upp till den tilltalande juicebaren innan de plockar med handduken som igår i de 799 kr/månad som de betalar. När de har lyckats klämma in den skinkorna i de för tajta kompresionsbyxorna och fått höger strumpa på högerfot möter de upp sin PT i gymmet.
Kanske berättar de att om att de vill ligga på sandstranden och inte i vassen under nästa sommar och därför behöver tappa 10 kg, var. De lovar att göra allt som deras PT säger!
De får ett personligt anpassat träningsprogram som i stora drag går ut på att de ska springa 2 ggr/vecka, åka skidor 1 ggr/vecka och gymma 1 ggr/vecka. Ett av löppassen ska vara minst 90 minuter lång och låg intensitet.

Känner du igen dig?

I februari har Eva tappat motivationen då tempot på jobbet var för högt efter all ledighet. Hon har börjat hoppa över det långa passet, då det ändå är så låg intensitet. Det kan ju inte ge något att lufsa runt där, tänker hon. Adam som är en gentleman hoppar givetvis oxå över passet. Tanken var ju att vi skulle göra detta tillsammans.

Marsmånad närmar sig och av en slump hittar de artiklar om att du kan uppnå fantastiska resultat genom att köra 10 reps i 30 sekunder. Hållhaken är endast att detta måste ske i maxpuls. Till detta ska man äta 8 olika piller i färgerna gul, grön, blå, vit och röd.
Att vårt inbyggda försvar säger att starka färger är giftiga är lätt att komma över. Bara tanken om den brunbrända torson som vaggar fram på stranden tar kål på allt som har med förnuft att göra.
Ja just det! Du måste ha special anpassade lättvikts-super-snabba-hoppa-långt-och-högt skor som råkas säljas av företaget som har en annons längre ner på internetsidan.

April och maj bara försvinner och super-skorna ligger intill dojorna från Asics som ligger under skidorna som ligger på hemmagymmet. Det är ju dock tur att de han klämma i sig pillrerna mellan alla andra måsten.

Juni regnar bort så att träna är ju helt uteslutet och plötsligt är semestern här.

Ähh vad fan! Det handlar ju bara om några få soldagar tänker Adam och Eva. Vi solar hemma istället.

Under sensommaren och hösten tänker de inte en tanke på träning eller snygga kroppar.

November närmar sig sitt slut. Adam och Eva har kurat ihop sig under filten och tittar på en film. Eva tycker att det börjar bli lite trångt i soffan. Vad fan! Vi måste komma i form säger hon.

De gör en invägning, skissar på diagram hur deras viktnedgång ska framskrida. De läser om LCHF, Crossfit, Triatlhon och alla andra nya träningstrender som har kommit under året. De inser att det kommer kosta pengar! Cykel, Kettlebelt, nya medelmskort. Men det går inte att prissätta en vacker torso på standen!

Nyårslöften, skriker de i kör! Vi gör detta till vårt nyårslöfte. 2014 ska vi sola på sandstranden.

Jag tror att många känner igen sig i Adam och Eva. Hur allt ska knytas till en tidpunkt då man ska vara i form, hur många träningstimmar det krävs.

Jag tycker att dagar, veckor, månader och år får för stor betydelse i vårt liv. Vår ålder räknas i år, inte i hur pigga eller friska vi är. Vår semester räknas i dagar, inte i vad vi upplever under den osv.
Ska vi ta tag i träningen eller sluta röka så ska det påbörjas 1/1. Ska vi börja ett nytt projekt på jobbet så gör vi det på måndag. Allt är styrt till År, månader och dagar.

Om du skiter i att börja träna 2/1 utan börjar onsdagen den 13:e februari. Skit i de kosmetiska målen även om de är viktiga för dig. Sätt upp realistiska små mål som du kan nå med lite vilja.

Kanske passar följande mål:

April - Träna 3 dagar/vecka regelbundet
Juni - Göra 20 armhävningar
Juli/augusti - Hålla ihop träningen under semestern
November - Göra 5 chins
December - Äta hälften så mycket godis

Om du tränar inget idag och fyller upp dessa mål lovar jag att du kommer gå ner i vikt, må mättre och kan sätta högre mål för kommande år.

Jag kommer inte avge något löfte men jag ska hänga med Pasi på 100 dagar utan godis, glass, chips etc. Varför jag gör det? Bara för att jag kan och det kommer göra mig gott. Det kommer säkert vara jobbigt någon dag men målet är ju längre bort!

GOTT NYTT ÅR!

fredag 28 december 2012

Ankdammen eller tävlingsbanan?



Två dagar i rad på Erikdalsbadet. Två tuffa pass på rad. Tycker du att dessa ser simpla ut? Läs vidare och håll dig i ankdammen eller ta tag i träningen!

Igår körde jag följande:
 
Planerad tid: 1:15:00

Beskrivning:

400 Easy med 20s vila

4x100 med 15s vila

# 1 som 50 Easy, 50 Steady

# 2 som 50 Steady, 50 mod-Hard

# 3 Easy

# 4 Fast

4x50 Easy på 15s vila

+ + +

5x400

# 1 och # 5 är Fast med 25s vila

# 2 och # 4 är mod-Hard med 15s vila

# 3 Steady med 5s vila

Summa 3100 m

Idag

Planerad tid: 1:15:00

Beskrivning:

600 till 1000m Easy bygg till Steady

+ + +

40x50 huvudserie

• 16x50 som 1 Fast, 3 Steady (x4), alla med 5s vila

• 12x50 som 1 Fast, 2 Steady (x4), alla med 10s vila

• 8x50 som 1 Fast, 1 Steady (x4), alla med 15s vila

• 4x50 som alla Fast, alla på 20s vila

 
+ + +

Cool Down

Summa 3000 m

Om jag skulle ha kört dessa pass förra året så hade det inte varit så jobbigt som det är nu. Det beror inte på att jag är dåligt tränad, utan för att jag är i bra simform just nu. Många hävdar att simning inte sliter på kroppen utan det fungerar bra som återhämtningspass.
Ja jag kan hålla med om att, nybörjare och de som är i dålig form inte kan ta ut sig på simningen. Är du med?

För att kunna ta ut dig vid simningen måste du ha bra med styrka i kroppen, du måste ha bra lungkapacitet för att kunna syresätta musklerna.
Om vi delar upp detta i två olika fall.

Du simmar 400-hundringar utan större bekymmer. Din steady fart och maxfart är nästan den samma.
I detta fallet saknar du styrka/tryck för att kunna ta ut dig.

Du simmar 400-hundringar där varje 50 går långsammare än den tidigare. Du behärskar ett antal olika farter.
I detta fallet saknar du lungkapacitet för att syresätta musklerna.

Summan blir alltså om du saknar styrka och lungkapacitet kan du inte få ut max av passen ovan.

Jag kan med ganska stor säkerhet säga att detta är 100 % säkert för jag har testat båda sidorna själv. Du måste alltså göra dina distanspass, du måste gå på gymmet och du måste utveckla olika farter. Att kasta sig i bassängen och göra något halvhjärtat duger inte.

Du kommer inte vinna någon Ironman på att simma fort, men du kan förlora vinsten under simmningen.
 

torsdag 27 december 2012

Då var vi igång

Första dagen på jobbet. Omöjligt att sova inatt då man givetvis var rädd att försova sig. Men det är ju lika troligt som att sanden skulle ta slut i Sahara!

0545 sladdar man in på kontoret och möts av detta på dörren.

Björn är den som är starkast misstänkt
 
Annars är det mesta sig likt. Kaffemaskin, datorn och ensam på plats.
 
Jag tänkte berätta lite om ett pass jag körde på juldagsmorgonen. Jag drog ut tidigt och mötte de döda påväg hem från Julottan. Snön yrde och vinden piskade mot ansikten. Det är vid tillfällen som dessa man skrattar sig lycklig att man har s.k snöstormsögon. Dessa ögon är små och likar ett minustecken men är fantastiskt bra på fjället och totalt värdelösa på krogen då "halvljuset" går på efter en öl. Givietvis tas man för ett fyllo och blir utkastad!
Passet skulle delas upp i tre delar och den totala tiden skulle vara 1.45.
 
Första delen skulle hållas i zonen Easy och pågå i 30 min
Andra delen skulle gå i zonen Steady vilket motsvarar IM ansträngning. Oxå 30 min
Tredje delen skulle jag hålla samma fart som i tvåan men pulsen får bara öga 5 %
 
 
 
Om du kollar på första delen så sprang jag 30 min med en snittfart av 6:15 och 145 i puls
Andra delen 30 min snittfart 6:00 puls 155
Tredje delen 30 min 5:36 puls 157
 
Jag lyckades alltså höja farten från 6:00 till 5:36 tempo med bibehållen puls. Jo jag tackar!!
Nu ska man inte stirra sig blind på själva farten (långsam9 då förutsättningarna var orkan och 10 cm nysnö på vägarna.
 
God fortsättning alla läsare!


söndag 23 december 2012

Viktigaste inlägg nr 2

Ni som läser bloggen vet att jag skrev ett inlägg om Missing People tidigare. Här kommer ett minst lika viktigt inlägg.

Tänk dig motsatsen till att vara försvunnen. Jullovet är slut, du ska till skolan, det är klart och kallt ute. När du går ner till hallen tittar du på din trasiga regnjacka. Den är ärvd, den är ful och du vet att du kommer bli retat. Kompisarna kommer berätta om högar av julklappar, mat och pesten över att behöva äta rester i flera dagar.
Du vill bara försvinna, lägga dig i snön och komma fram till våren. Du har inte ätit julmat, du har inte fått julklappar och dessutom har du varit ensam hemma då din mamma måste jobba för att få "stor helg ersättning".

Detta kan låta som en Hans och Greta saga som försvinner när boken stängs, men inte. Detta är vardagen för flera barn. Barnfattigheten ökar och ökar. Givetvis märks den mer under stor helger som julen. Men även sommaren kan vara jobbig och deprimerande för flera familjer.

Jag hoppas att du tänker på detta till näst jul. Hoppa över varannan julklapp och ge pengarna till majblomman. Jag lovar att något barn kommer känna större glädje av den än personen du skulle ge den åt.

Lägg denna adress under favoriter http://www.majblomman.se/ eller möt Rostmannens vrede!

God jul!

lördag 22 december 2012

Hemma

Då var man hemma igen. Det var med blandade känslor vi gick på bussen som skulle ta oss till flygplatsen. Det finns någon sanning i Borta bra, men hemma bäst!
Det är fantastiskt kul att komma till ett nytt land, nya kulturer, nya upplevelser och massor av spännande saker. På planet till Mexico satt jag och funderade på allt möjligt och en sak slog mig. Är det inte så att människan aldrig är nöjd med sin plats på jorden eller var man befinner sig i sin fysiskthälsa/status?
Jag handlar alltid tidningar på flygplatsen innan avresan. Likt en poliskonstapel styderar jag hyllorna nerifrån och upp, vänster till höger och byter håll. Jag känner på tidiningen, blädrar,funderar och avväger underhållningsvärdet mot utbildning. Valet av tidiningar följer dock alltid ett mönster.
Ska jag åka på solsemester köper jag skidtidningar och ska jag på skidresa blir det oftast resetidningar om soliga platser. Enda tidingen som alltid finns med är Historia.
Varför nöjer jag inte mig med att jag ska till en viss plats? Varför ska jag läsa om antagonisten till just den platsen jag ska besöka? Jo människans strävan mot förändring!

Tänket att jag ska berätta lite om resan.

Vi bokade resan till Mexico för ca 6 månader sedan. Tanken var att vi skulle fira att Emelie fyller 30 år när vi är där nere. Vi hade inga speciella krav utan det skulle vara barnvänligt och inte vara i Asien.

Snart, snart!
 
Vårt hotell låg ca 60 minuter från flygplatsen och heter Maya Carib. Hotellet ingår i ett världsomspännade konsorsium som heter Baracelo.
 
Uppfarten
 
Hotellet omges av ett högt stängsel med vakter men trots det känns det aldrig "instängt" eller trångt pga den stora ytan.
När jag sprang höll jag mig till de yttersta vägarna och då var ett varv runt anläggningen kring 4 km.
 
GPS kartan från ett distanspass över 17 km
 
På hotellet fanns det 3 stora pool områden med oändligt många pooler. Det fanns allt utom en olympiskbassäng, men vad fan det hinner jag simma i här hemma! I varje omårde fanns det ett lekområde med tillhörande pissruta i vattnet.
 
Jippi!!
 
 
Maten var fantastiskt god men lite "amerikaniserad" som mycket annat. Dock så fick man tillgång till ett stort antal ala carte restauranger 3 ggr/vecka (om man inte ville betala själv).
Poolbaren
 
 
När man talar om Mexico tänker jag på två saker maya och det fantastiska marinalivet. Vi passade givetvis på att besöka några ruiner för att få lite historia samt att det var just Maya som förutspådde världensundergång igår. Vilket som tur var fel!
 
 
Ett fantastiskt arv
 
Om du ska till Mexico så missa inte detta men åk inte fler timmar för det. En stenhög är alltid en stenhög!
 
Tyvärr så hade vi inte möjlighet att snorkla eller åka på någon fisketur men ett par firrar såg man under träningspassen i havet.
En av världens 3 vackraste stränder!
 
Sist men inte minst är dock det som denna semstern handlade om, semster!
Om du översätter Mexico blir det All inclusive och det är just det som är bäst här. Slappa, ät, drick och njut!
 
 
Jag kan starkt rekommendera en resa till Mexico!








tisdag 18 december 2012

En tom påse bilar på bordet? Träna mer lågintensivt

Kroppen är en lurig grej! Du kan i princip skylla allt ditt godis ätande på hjärnan om du vill. För att göra en lång historia kort börjar vi här.
I kroppen finns det energi i olika former men den vanligaste är glukos.
Det mesta av kolhydraterna bryts ner i kroppen till sockerarten glukos. Glukos lagras i levern i form av glykogen som fungerar som energireserv. Hjärnan kan bara använda glukos som bränsle och behöver ungefär 100 gram glukos om dagen. Därav kan man känna sig "seg i skallen" på eftermiddagen om man inte har ätit.
Kroppen prioriterar alltid viktiga funktioner framför andra. Exempelvis prioriterar kroppen andningen och hjärnan före emunförsvaret och luktsinnet.
När du är ute och springer skickar hjärnan signaler om att det är glukos brist där uppe. Hjärnan försöker alltid handla energi till "rea" och sänder ut signaler om söt sug. Du faller för frestelsen och klämmer en energigel eller sportdryck.
Om du däremot tränar mycket lågintensivt förbättrar du kroppens förmåga att använda fett som energi och slipper mycket av söt suget.

Här grundar sig utryckte train low, race high. Vilket kan fritt översättas till: träna utan kolhydrater och tävla med dem.

Så mitt råd till dig är att, dina lågintensiva pass ska vara så långsamma att du kan springs med stängd mun.

tisdag 11 december 2012

Placeboeffekt?

Inför resan köpte jag boken Born to Run, jakten på löpningens själ som beskriv enligt nedan.

I ”Born to run. Jakten på löpningens själ” reser författaren Christopher McDougall till Mexiko där han träffar tarahumara, ett indianfolk som springer med bara sandaler på fötterna och ändå är snabbast i världen på extrema långdistanser. Boken är ett uppsluppet och besjälat hyllningsepos till löparglädjen.

Jag började läsa redan på planet och tänkte att jag ska testa vara barfota så mycket som möjligt här. I ca 3 veckor har jag haft ont i insidan av knät och efter 4 dygn barfota, allt borta! Jag tränar, går, springer, leker här. Ja allt är nästan exakt som hemma! Beror den snabba läkningen på barfot gång och endast flippisar när det behövs? Ja löpningen kör jag i mina snabba skor, de jag brukar ha upp till 10 km. Fjäderlätta utan uppbyggnader.

You tell me.

Nu är klockan här 0517 och jag ska ut på morgonjoggen. Ska försöka springa på alla vägar här idag.


söndag 9 december 2012

Varaner, mangroveträsk och en trasig traktor

Då var man på plats i paradiset. Flygresan gick väldigt bra och Douglas var riktigt duktig. Väl framme på hotellet var vi alla lite tagna av tidsskillnaden och det blev en tidig kväll.



Första morgonen på plats börjades 20 min lätt jogg och ett besök på gymmet. Det var ganska skönt att få ur flygresan ur kroppen och känna sig pigg och stark inför alla lekar med Dogge.

Igår körde jag ett längre löpass på 40 min som började med soluppgång över karibiskahavet och svår sprungen sand. Lite längre fram passerade jag en varan som gömde sig i ett odlat mangroveträsk. Jag sprang ikapp en kille som knuffade en sådan där trädgårdstraktor och i en nedförsbacke hoppade han upp för att rulla utför. Han märke aldrig att jag kom ikapp och började skjuta på och traktorn accelererade uppför! Snacka om att han blev paff.. Det är även ett bra kvitto på att jag börjat springa lätt och ljudlöst.

Själva hotellet uppfyller alla krav och överträffar alla förväntningar jag hade på det. Sydamerika is the shit! Grymt bra mat, fantastisk väder (som svenska högsommar utan regn) och trevligt folk.





torsdag 6 december 2012

Det brinner!

Ett kort inlägg innan avresa. Den sista veckan har varit tung träningsmässigt och igår nådde jag toppen av berget. Cykelpasset på kvällen var följande:

10 min uppvärmning
5x30 sek hk inkl 90 sek normal kadens
2x10 min stegrande backe, 3 nivåer
15x15 sek hk
3x30 sek hk
10 min avcykling

Jo du, idag bränner det i benen!

Nästa inlägg kommer från Mexico.

tisdag 4 december 2012

Summering oktober till december

Nu har jag kört nästan 2 månader med Clas som tränare. Det har verkligen varit lärorikt på många sätt, inte bara genom att man har tillgång till Clas erfarenhetsbank utan att vi pratar väldigt mycket om saker och ting (mest träning). Ibland har vi diskuterat upplevelser, pulser, fart och utrustning i enskilda pass under lång tid.

Jag skall försöka sammanfatta det som vi gjort fram till i söndags och försöka jämföra det med tidigare år.

Periden 2012-10-08 till 2012-12-02

Samma period 2011
 
Jag ligger kring 1 h/pass i år jämfört med 45 min förra året.
Jag tränar mycket jämnare pulsmässigt
Anm. Simpass saknas under 2011
 
 

 
 
 
 
Mina pass
 
Sorry för den lilla bilden!
 
Jag tycker att jag kör mer regelbundet och betydligt mer styrka och cykel i år. Under samma period förra året körde jag kanske 1 cykelpass/vecka på max 60 min och gymmade sporadiskt.
Jag upplever att det är mer strukturerat och planerat i år och känner mig mer komplett och vältränad.


måndag 3 december 2012

Helgen

Då var helgen slut och en ny vecka står till förfogande. Jag har inte skrivit något på bloggen under helgen av två orsaker.
1. Jag gillar inte att blogga från mobilen
2. Mamma och pappa har varit på besök så jag har inte kopplat upp datorn.

När mamma och pappa kommer innebär det Douglas får en lekkompis 24 timmar om dygnet och att man äter ordentlig mat.

I fredags var det Dillkött och potatis som stod på menyn, vilket måste vara en topp 3 av rätter.

 Det ser inte så roligt ut som det smakar!
 
Lördagen var det tidig uppstigning och träning som stod på schemat 60 min cykel och 45 min löpning innan det var dags att klä granen och baka pepparkakor.
Jag gillade passet som Clas hade lagt ihop. Tungt och vidirigt!
 
Cykling: Change Up Ride (40 min Main Set)

Planerad tid: 1:00:00
Beskrivning:
Uppvärmning med 5 minuter Easy, 5 minuter Steady
+++
Huvudseriens mönster är sen 4 minuters block med 92-94 i kadens som varvas med
70-75 i kadens så det blir 40 min totalt utan vila.
+++
Cool Down
Kör passet på Steady ansträngning
Löpning: av cykeln (Steady transition Run (2))
Planerad tid: 0:45:00
Beskrivning:
Kör löpningen på steady ansträngning direkt efter cykelpasset, gå 1 minut var 9: e
minut och avsluta passet med 6x75 meter strides med 30 sek gåvila.


Storbagaren. OBS kolla hårskyddet, gjord av mig för säkert 30 år sedan!


Den 7:e dagen i veckan var födelsedagsfirande av Emelie.
Jag och Dogge steg upp tidigt och var ute med rattkälken och åkte backe upp och backe ner tills vi inte orka mer.
Ute med Polarisen
 
Senare på kvällen invaderades huset av folk och festen var i full gång. Till fikat hade vi två bord, ett för barn och ett för vuxna. Jag satt vid det första.
Emelie fick massor av paket, vissa normala och vissa sjuka.
Anna gav tidningen Ernst. För mig är Ernst bland det värsta som finns på jorden.
Sebastian gav ett grislår...
 
Julmaten
 
 
Dogge somnade redan 1800 och vi fick se Solsidan i lugn och ro.
 
Hörni vad säger ni om det fantastiska vädret vi har fått? Så skönt! Något som inte var skönt var frost på kontorstolen på morgonen!
 
Ses!