söndag 30 september 2012

Lidingöloppet

Dagen efter hälsoöns stora spektakel. Var tveksam till start då jag hade tecken på förkylning med ca 10 slag högre vilopuls. Jag valde dock att springa utan att pressa mig till max.

Starten är som på alla andra tävlingar men för första gången valde jag att gå bak ett startled, från 1B till 1C. Tanken var att inte tjuvrusa ibörjan. Starten rullade på bra men det var ledigt och första km är det trångt. Jag lyckades ändå komma iväg bra och första 5 hade jag en snittfart på 4,30 min/km.
Nere vid vallen rullade det på och bitvis låg vi nere på 4,05 min/km och sitter till 10km hamnade oxå kring 4.35 min/km.
Någonstans kring 14 km fick jag besöka en rotvälta och lätta på magen.. Just här tycker jag att banan är som tyngst med det böljande landskaper, eller som Anna sa. Det går upp innan man har kommit ner.
Fram till 20 km rullade det på i kontrollerad fart och jag tar det ganska lugnt i backarna. Sista 10 är det bara sista biten hem och allt känns bra. Jag korsar mållinjen på 2.29. Det känns som att 2.25 skulle varit en mer rättvis tid men med lite skavanker blev det inte mer. Jag fattar inte att jag får blåsor och blånaglar. Inte direkt att man är ovan löpare..



lördag 29 september 2012

Grand finale

Räknar in grekerna. Nummerlapp, skor, pulsklocka, gel osv. Den stora skillnaden är att 4 Tuborg glider ner i väskan. Nice sista tävlingen för året!

Tyvärr så är jag inte 100 % har ca 5 slag högre vulopuls. Men det gör inget, jag springer bara runt och har kul dessutom får jag dricka vita sedan. Det är faktiskt kul med säsongsavslut men roligare blir det om en vecka. Då startar säsongen 2012-2013 tillsammans med giganten Clas.

Vill ni följa mig så har jag nummer 696 och startar i 1B. Ja och på kvällen är jag på pubben.

Lev ordentligt idag, det kan vara sista dagen!


fredag 28 september 2012

Nya mål

Känner mig halv risig. Vi knallade runt på Nacka Forum och som en skänk från ovan kom en ny karriär, modell!

Vi gick runt och tog en fika och insåg att vi skulle bli väldigt feta om vi slutade springa. Så nu är det bara ladda inför morgondagen.



torsdag 27 september 2012

Bästa platsen på jorden?

Bästa platsen?

Det finns många platser så man vill resa till, men inte så många platser som ger så mycket mer än ett minne. Du har kanske en egen favorit ö i skärgården, en bungalow på en strand i Thailand eller så har du inte hittat din egna Edens trädgård.

Jag har ett par ställen som ger jäkligt mycket energi till mig när jag besöker dem. När man kommer dit vet man att, vad man än gör här så blir det kul! Den första platsen ligger strax norr om kiruna och heter Björkliden

Detta är fjäll! Ingen soptipp eller knöl i landskapet.
 
Mina första minnen från platsen kommer från resorna med Hem och Skola som vi gjorde under tiden man gick i grundskolan. Buss från Junosuando vid 0630, framme vid 0900 precis när liftarna öppnade. Hela dagen åktes det skidor och på vägen hem stannade vi alltid till på Kiruna Sjukhus och hämtade upp nygipsade kompisar, oftast Kristian P. Det är fan minnen!

Backarna som tagit många ben och armar



1997 (tror jag att det var) flyttade jag upp till Björkliden och jobbade i baren och restaurangen. Jag jobbade mellan kl 1500 till stängning tisdag till fredag och resten av tiden åkte jag skidor. Jag träffade många roliga personer där exempelvis Vera, Nicke, Annic, Pekka och Maria. Ja många andra oxå.

En bild säger mer än tusen ord

På senare år har jag mest fiskat, sprungit och vandrat i området kring Abisko, Björkis och Kebnekaise. Men jag hoppas att det blir besök på restaurang Lapporten, afterski på Gamlegården och bastu på hotellet snart, kanske redan till vintern!

Bilderna kommer från björklidens Facebook sida.

onsdag 26 september 2012

Lyxlunch

Så där ja,

Regnet fyller luften med syre, vaden är 90% och en luchjogg med bästa kollegan Anna, 6,5 km runt sjörna i sumpan. Anna är dock sämst på att hålla farten.




Alltid glad Controller!

tisdag 25 september 2012

Jag blir så less!

Vad f*n händer?! Var ligger prio?


Boken koks i lasten med Tintin är fantastisk. Sedan fick någon på kulturhuset koks i skallen och kastar ut boken för att den är rasistisk. Med hänvisning till att den antyder att: Afrikaner är lite dumma medan araber sitter på flygande mattor och turkar röker vattenpipor.
Nutidens nazizter?
 
 
 
Grovt rasistiskt påhopp?
 
 
 
Jämnställs Haddiles med Tintin och kastas ut?!

Tisdag morgon

Tisdag morgon den 25/9 i Johans liv

0510 Uppstigning och frukost

0537 Bilen rullar ut från gården

 

 
0545 Tomt på Essingeleden
 


0605 Hissen ner från P-garaget

 



0610 Mitt kontor

 


0612 Kaffe, Äntligen!

 

 
0800 Kalkyl vaknar


söndag 23 september 2012

Timing

Timning


Vad du än sysslar med är timningen viktig , kanske bland det viktigaste. Ska du med tåget måste du vara i tid på perrongen, ska du äta på Grill måste du boka bord i tid. Ja ni fattar poängen.

Jag känner mig i bra form till Lidingöloppet och bara det är kors i taket. Jag brukar vara som starkast i april-maj just innan alla tävlingar startar. Jag känner mig starkare nu än under Ironman vilket ifs inte är så bra, då IM var huvudmålet.

Jag kan ha jäkligt svårt att träna lugna försäsongspass som oftas blir tråkiga, jag gillar inte att träna Core fast jag vet att jag måste, jag hatar att strecha fast jag vet att det gör mig bättre. Man kan säga att jag lever efter matrisen - Livet är för kort för att beställa husetsvin.

Gårdagens pass var:

2 km uppjogg med löpskolning
20x400 m, 45 sek vila
2 km nedjogg

Någonstans kring 15:e intervallen smärtade det till i höger vad, ingen fara men ändå -smärta. En normal person skulle ha klivit av men jag hade en grym serie pågång. Jag hade en spridning på +- 2 sekunder mellan intervallerna och ville hålla ihop detta. Bara 5 till var tanken. Jag körde de tom de 3 sista negativ från 1,30 till 1,25. Är det något mer än fina viner jag gillar så är det juste statistik och detta pass går in där, 20x400 m intervalltid 1,32-1,30 förutom de tre sista då.

 
Dålig timning 1
Hårt lindad och skadad vad
 


 
Dålig timning 2
En lök som är påväg upp



 
Dålig timning 3
Douglas sjunger lille katt kl 2200 igår kväll
 


Lär vi oss något av detta? Jo drick inte tetravin lösningen är Amarone på småflaskor!

lördag 22 september 2012

Sista veckan

Ganska exakt på några timmar när en vecka till Lidingöloppet. Den sista veckan är det mycket vila och avtrappning i träningen som gäller. Har du inte gjort läxan fram till idag så är det försent.

Jag lägger upp sista veckan enligt följande.

Lördag 2 km uppjogg, 20x400 m med 1 min vila, 2 km nedjogg. Farten motsvarar tävlingstid på 10 km.

Söndag sim och styrka

Måndag 12 km distans

Tisdag vila

Onsdag 8 km distans

Torsdag vila

Fredag 5 km lätt jogg med några 100 m lopp.

Lördag 30 km, 4.45 min/km

Många frågar hur tuff LL är i förhållande till Marathon. Givetvis är banan mycket hårdare med sina 105 uppförsbackar sista 10 km. Men samtidigt slipper man sista 12 km från Marathon.
Ett riktvärde är att du springer ca 15 sek långsammare per km här än mot Marathon. Detta innebär att du bör klara Marathon på 3 h för att få medalj.


torsdag 20 september 2012

Bara i Usa, bara där!


En amerikansk man har tilldömts 7,2 miljoner dollar i skadestånd sedan han hävdat att han utvecklat "popcornlunga" efter att ha andats in syntetiskt smör från mikropopcorn.
En jury i Colorado höll med Wayne Watson om att popcorntillverkaren borde ha haft varningstext på påsarna som upplyste att ångan var farlig att andas in.
Försvarsadvokaterna har framfört att Watsons problem härrör från hans arbete med mattrengöringskemikalier.
Watson fick andningsproblem 2007 efter att ha ätit popcorn regelbundet.


onsdag 19 september 2012

Mindre än 3 månader kvar

Den 6 december lättar vi ankar från Arlanda, 2 veckor i Mexico! Inga måsten, bara sol och bad. Fan vad jag längtar.


Stranden vid hotellet
 
Tänk dig att knalla ner till havet en tidig morgon. Simma 45 minuter och sedan gå upp till frukostbuffen. Lämna all disk och gå till poolen och leka med Douglas, äta glass och ta en cerveza.
 
 

Poolområdet
Jag lovar att det kommer bli skönt att hänga omkring här. Har faktiskt kollat upp att det finns bastu! Nice.
 


Omkast i programmet

23 km upp och ner på ön


Större ändring i träningsupplägget för veckan. Ibland upplevs detta som ett inspirerande lönesamtal och andra gånger som ett brev från skatteverket. Orsaken till ändringen stavas Marcus och han är regionchef på Veidekke, tillika min chef. Fick ett mejl om att alla startegidokument skall vara klara på torsdag. Vi tar den tid som behövs och en outlook kallelse dimper ner, 0800-2100.

Så idag fick det bli Lidingöloppets sista 23 km, inga krav på fart utan målet är att vara ute länge. 1 h och 50 minuter senare kommer jag tillbaka till Vallen och tar en extra runda för att få ihop 2 timmar.
Kan inte hitta mycket positivt i dagens pass, så jävla tungt! Låg puls men benen sega som snor. Tror att jag hoppar simningen i morgon och tar dessutom vilodag på fredag. 2 dagar vila borde ge superkompetation.

Annars har det inte hänt så mycket. Pratade med Clas Björling under veckan och blir så peppad och ladda av att lyssna på honom. Jag längtar verkligen tills det är dags att bygga upp superkroppen inför Ironman Nice.

Kan berätta att jag hittade följande inlägg hos Pasi på Runners idag. Kan man få bättre betyg?
http://www.runnersworld.se/blogs/pasisalonen/ja-ja-det-var-vart-ett.htm#comments


Gör som Pasi. Skratta och njut med Vägen till Nice

Dagens skörna

Ät inte snö du får mask i magen sa mamma. Enligt Vakna med the voice stämmer inte detta. Så nu längtar jag till vintern.

tisdag 18 september 2012

Tjockis idag? Tjockis till Lidingö

Kan du gå ner 5 kg fett till Lidingöloppet?
Det är fastställt att 1/2 kg fett motsvarar 3600 kval. En allmänn regel är att ca 2 km löpning förbränner 100 kval.

Är du med? Då fortsätter vi.

Om du vill bli av med 5 kg fett och samtidigt äta normal måste du således springa 72 mil.

Jag påstår inte att du inte kan tappa 5 kg så snabbt utan du kan inte tappa 5 kg fett så snabbt - för det är väl det du vill?


måndag 17 september 2012

Höst

Hösten är här!


Många ser hösten som en lång tråkig period, mycket regn och mörkt. Jag tycker att dessa har helt fel. Visst är det regn och mörk under hösten men det finns fina dagar oxå.




Oftast förknippar man hösten med negativa saker exempelvis ålderns höst, slut på sommaren, löven faller osv. Jag ser hellre att en ny säsong börjar, skogen ger plats för nytt liv.

Här har ni en ung triatlet som är i våren av karriären under hösten.


söndag 16 september 2012

Frisk

Idag får jag friskförklara kroppen. Inte mig som person, utan kroppen är klar för fysiskaktivitet. Tror att det blir ett pass på nationalarenan Erikdalsbadet. Det är dock inte läge för att plaska i bakteriepoolen utan löpband och gym.

Idag har vi 12 dagar till Lidingöloppet. I princip så är det försent att göra några större avanceringar i träningen och jag lägger upp veckan enligt följande.

Måndag: 12 km lätt distans. Fart strax under 5 min/km.
Tisdag: 7-8x1000m negativsplit. 2 km upp och nedjogg.
Onsdag: 8 km lätt distan eller vila
Torsdag: FM sim SCT
EM styrka
Fredag: 28 km distans
Lördag: kort backe, 10x45 sek. 2 km upp med löpskolning och nedjogg
Söndag: Styrka

Trevlig söndag!


fredag 14 september 2012

Behöver du ny cykel?


Jag tänkte uppgradera min cykelpark och säljer därför min tempocykel.

http://www.blocket.se/stockholm/Argon_18___E80___Triathlon_tempohoj_42540584.htm?ca=11&w=1

I'm back - Ny tappning och ny form

I'm back - ny tappning och ny form

Mycket vatten har flytit under broarna sedan senaste blogginlägget. Livet har rullat vidare. Vänner kommit och gått, ja ni vet.

Ganska precis 1 månad och 1/2 vecka sedan målgången i Ironman Kalmar. Inget jätteresultat men helt ok för att vara första IM, 10.52. Grisig simning, rolig cykel och jobbig löpning, sammanfattat i snabba drag.

Jag har tagit det ganska lungt efter Kalmar och försökt komma igång med löpningen innan Lidingöloppet. Jag tycker att det har fungerat ganska bra men känner att mjölksyratröskeln är väldigt låg efter IM satsningen. Precis som alla andra så har jag oxå dragit på mig en höstförkylning eller dagisförkylning om man vill kalla det så. Näsa rinner inte längre med jag hostar lungorna av mig, ganska skönt att inte känna någon stress för att blir frisk. Lidingöloppet får bli vad det blir.

Nog om det, tänkte berätta lite om bloggen och vad jag har för planer här.
Jag kommer att göra en hårdsatsning inför Ironman Nice som går under midsommarhelgen, jag kommer att lämna hela mitt träningsupplägg i händerna på Clas Björling, jag kommer fortsätta att simma med Josefin och ni kommer att kunna följa med på hela resan här. Låter inte det intressant? Isåfall lägg adressen http://rostmannen.blogspot.se/ under favoriter!




 
Kan någon förklara vad fan detta är för löpsteg?!